To redirect or not to redirect; that's the question.

Je bent dagelijks bezig met het actueel houden van je website, dan zul je er ook regelmatig tegenaan lopen dat de inhoud van een bepaalde pagina binnen je website niet meer actueel is en je dit bij wilt werken en soms offline wilt halen.

 

Categorie op inactief zorgt voor een 404 error

Je weet hoe het werkt: je gaat naar het tabje ‘Algemeen’ en vinkt daar ‘Categorie actief’ uit, of je klikt op verwijderen en verplaatst de hele categorie naar de prullenbak. Met een opgeruimd gevoel sluit je het CMS af. Waar je wellicht niet bij stil staat is het feit dat deze pagina nog geïndexeerd is bij Google en je, door middel van het verwijderen van deze categorie, er voor zorgt dat er nu mensen, die via de zoekresultaten van Google bij jou terechtkomen, op de 404 error van je website uitkomen.

 

Wanneer je als bezoeker van een website op een 404 pagina terecht komt, is dat over het algemeen toch een teleurstellende ervaring. Het wordt minder erg als je er een leuke 404 van maakt, zoals we bij onze website hebben gedaan: https://snakeware.nl/misc/404.aspx. Echter heeft het uiteraard niet de voorkeur om, via een omweg, de informatie te moeten vinden die je zoekt.

 

Soms is het beter om de pagina niet offline te halen

Bedenk, voor je tot actie over gaat, welke informatie er in de categorie staat die je wilt verwijderen. Is het een pagina waarop informatie staat die je wellicht op een later moment weer online wilt zetten? Een voorbeeld hiervan zou een vacaturepagina kunnen zijn, je wilt tenslotte die ideale sollicitant niet mislopen. In dat geval kun je ervoor kiezen om de vacature tekst van je pagina zo aan te passen, dat het duidelijk is dat de vacature niet meer open staat, maar dat je de ideale sollicitant zeker de mogelijkheid biedt om een open sollicitatie te sturen via een formulier.

 

Stappenplan voor het instellen van een 301 redirect naar een nieuwe pagina

Wil je écht niet meer dat mensen op een pagina met oude tekst terecht komen en is er een alternatieve pagina waar je de informatie ook kunt vinden, zorg dan dat mensen via een 301 redirect op de juiste pagina uitkomen. Met een 301 redirect geef je een permanente verhuizing van de URL aan.

 

Stap 1: Klik op bewerken van de categorie die je offline wilt halen.

Stap 2: Ga naar tab SEO en kopieer de URL die bij links bij het veld URL staat naar je klembord.

Stap 3: Kies voor aanpassen van de URL door er oud achter te zetten.

Stap 4: Verwijder in deze categorie de URL die je wilt redirecten naar de nieuwe categorie.

 

 

 

Stap 5: Kies voor bewerken van de categorie waar je naartoe wilt redirecten.

Stap 6: Plak de URL op het tabblad SEO in het vakje URL en kies voor opslaan.

Stap 7: Zorg ervoor dat de landing URL weer aangepast wordt naar hoe deze stond. Dat kun je doen door deze met de hand opnieuw in te typen en dan voor opslaan te kiezen. Als er geen vriendelijke URL ingesteld stond, kun je deze door middel van het knopje Std. URL aanpassen naar de URL die er eerder ingevuld was. Kies daarna voor opslaan en sluiten.

Stap 8: Test of je het goed gedaan hebt door de oude URL in de incognito / privé venster van je browser aan te roepen.