Computer op je neus

ate_van_der_meer_01
Ate van der Meer

In slechts een halve eeuw tijd is de computer verkleind van een kamer vullende machine tot een apparaat dat je constant tussen de kussens van de bank kwijtraakt. Goed nieuws: waarschijnlijk is dat binnen afzienbare tijd geen probleem meer. Dan zit de computer namelijk op je neus en voegt nuttige zaken aan de realiteit toe.

 

DE GRENS.

De grens tussen de echte en de digitale wereld is vrij duidelijk; wat er voor je neus gebeurt, is echt, terwijl alles op een scherm virtueel is. Die lijn zal de komende jaren echter steeds vaker vervagen, waarbij een punt denkbaar is dat we slimme brillen constant het virtuele met het echte kunnen vermengen. Lopen door een onbekende stad en precies weten waar je langs moet omdat je precies op tijd in je ooghoek ziet waar je moet afslaan. Nooit meer boodschappen vergeten omdat er een lijstje verschijnt zodra je de supermarkt binnenloopt. Je hoeft maar een te koop staand huis te bekijken of de prijs en de belangrijkste kenmerken verschijnen direct voor je neus. Hoe oogt die nieuwe bank eigenlijk in huis? Even een virtuele versie tevoorschijn toveren om alvast te zien of het wat lijkt voordat je ‘m bestelt. Het zijn slechts enkele voorbeelden van manieren waarop deze zogeheten augmented realitity (AR), oftewel aangepast werkelijkheid, handig kan zijn. Het concept is opzich is niet nieuw: al tientallen jaren worden in sciencefictionboeken en -films melding gemaakt van brillen die meer dan alleen de werkelijkheid tonen. Maar nu de computers steeds kleiner worden, is het eindelijk zover.

 

MICROSOFT HOLOLENS.

Zo heeft Microsoft al een bril die de beschreven voorbeelden zou aankunnen: de Hololens. Deze bril, momenteel alleen beschikbaar voor softwareontwikkelaars, kan overtuigende “hologrammen” in het gezichtsveld van de dragen projecteren. Hoewel dat sowieso een indrukwekkende techniek is, onderscheidt de Hololens zich van de concurrentie doordat hij rekening met de omgeving van de drager houdt.

 

Dat wil zeggen dat het apparaat dankzij ingebouwde, diepte metende camera’s “weet” waar zich muren, tafels, stoelen, banken en andere objecten bevinden en ervoor zorgt dat projecties niet dwars door die voorwerpen heen worden geplaatst. Dit zou namelijk de illusie verbreken.

 

Microsoft is overigens niet de enige die met deze techniek bezig is. Een Amerikaans bedrijf genaamd Magic Leap werkt ook al enkele jaren aan een vergelijkbare bril, al is deze nog weinig publiekelijk getoond. Interessanter wellicht is dat ook iPhone-maker Apple zich in de AR-strijd heeft gestort. Directeur Tim Cook noemde de techniek “van groot belang”. Ook is uit overnames en vacatures duidelijk dat er minstens enkele honderden mensen binnen Apple aan de techniek werken, wat doet vermoeden dat het bedrijf op korte termijn iets concreets zal aankondigen.

 

TECHBRIL.

Ate van der Meer van Snakeware kijkt ernaar uit: “Als Apple gaat meedoen, wordt het interessant! Dit is een bedrijf dat nooit echt als eerste met een nieuwe technologie komt. Maar áls het iets met een bepaalde techniek doet, dat is het bijna altijd veel gelikter en beter afgewerkt dan bij de concurrentie.

 

Het ziet er dus naar uit dat we straks allemaal een techbril op hebben. Dat heeft in elk geval één groot voordeel: al dat gestaar op die schermpjes is verleden tijd.

 

Bron: De Telegraaf, zaterdag 18 febrauri

Bovenstaand artikel is een selectie uit het gehele bericht.