Core Web Vitals

In 2020 kondigde Google het al aan, maar nu is het dan zo ver: de Core Web Vitals update. De échte liefhebbers van SEO (zoekmachine optimalisatie) zijn natuurlijk al op de hoogte van de nieuwe ontwikkeling, maar gebruikers op het internet moeten er binnenkort ook aan geloven. Maar wat zijn Core Web Vitals? En wat verandert er precies? Snakeware legt jou dat graag uit!

 

Alles moet kloppen

Iedereen heeft er wel eens mee te maken, een langzame website of zo’n vervelende foutmelding op je scherm. Als bezoeker verlaat je op zo’n moment de website, omdat deze niet voldoet aan jouw eisen. Jij wilt als organisatie natuurlijk zo veel mogelijk relevante bezoekers naar je website krijgen. Het is daarom noodzakelijk dat de interactie op jouw website zo effectief en plezierig mogelijk is, want een betere gebruikerservaring leidt tot meer conversie. Niet alleen gebruikers, maar ook Google focust zich steeds meer op gebruikerservaring. Daarom komen zij met een nieuwe update genaamd: Core Web Vitals.

 

Google streeft naar kwaliteit

Maar wat zijn Core Web Vitals dan precies? De Core Web Vitals van Google meten de gebruikerservaring op een website. Dit wil zeggen dat de tevredenheid van de bezoeker op jouw website gemeten wordt op basis van gedrag. Er wordt onder andere gekeken naar het reactievermogen, de laadsnelheid en de visuele stabiliteit van een website.

 

Momenteel maakt Google al gebruik van een aantal andere ranking factoren. Zo focust Google zich onder andere op de mobielvriendelijkheid van een website. Een website kan goed functioneren op een desktop, maar dit zegt immers nog niets over de prestaties van de website op een mobiel apparaat. Daarnaast neemt Google de veiligheid van de gebruiker in acht, denk hierbij aan het veilig uitwisselen van gegevens (HTTPS) en de veiligheid van de browser.

 

Naast deze factoren bestrijdt Google ook opdringerige reclames, pop-ups en banners op de website. In juni 2021 wordt er een ranking factor aan het lijstje toegevoegd, namelijk de gebruikerservaring.

 

Core Web Vitals? Even inzoomen

De Core Web Vitals komen dus tot stand door het reactievermogen, de laadsnelheid en de visuele stabiliteit van een website te meten. Deze drie elementen krijgen een ranking op basis van hun prestaties. De ranking bestaat uit: ‘goed’, ‘moet verbeterd worden’ en ‘slecht’. Iedere ranking is gekoppeld aan een kleur. Zo krijg je een duidelijk overzicht van mogelijke verbeterpunten voor het optimaliseren van je website.

 

De impact van Core Web Vitals

Google stuurt voortdurend haar algoritmes bij, waardoor zij gebruikers altijd van optimale zoekresultaten kunnen voorzien. Hoe jouw website in de organische zoekresultaten rankt zal dus niet volledig afhangen van de nieuwe factor: Core Web Visuals. Toch raadt Snakeware aan om de gebruikerservaring op jouw website te optimaliseren. Niet alleen om hoger in Google te ranken, maar ook voor het behouden van de bezoekers op jouw website.

 

De verwachte release datum van deze nieuwe update is de zomer van 2021. De tijd om de website gebruiksvriendelijk te maken is van alle tijden en wordt nu nog relevanter!

 

Wil je jouw website ook Core Web Vitals proof maken? Bel dan met Toine Dinkelberg voor een kop koffie.

toine blog afbeelding
Toine Dinkelberg