Gezocht: de Freek Vonk van de IT

janny_reitsma_01
Janny Reitsma

Wie zorgt ervoor dat mijn kinderen met de jaszakken vol meikevers en regenwormen thuiskomen? Het is Freek Vonk. Nederlands bekendste bioloog en wetenschapper. Geen wetenschapper met een suf imago, want met zijn aanstekelijke enthousiasme laat hij kinderen kennis maken met de wereld van de exotische dieren. Op safari. Zwemmend met haaien. Met slangen rond kroelend in zijn nek. Hij neemt je mee door de wildernis. Niets is hem te gek. Ik vraag me dan ook weleens af: “Hadden mijn kinderen ooit geweten dat een Anaconda zelfs jaguars en kaaimannen eet en dat de vioolspin de meeste nare beten veroorzaakt, als Freek er niet was geweest?” Ik denk het niet.

 

Freek reist voor ons de wereld over, op zoek naar unieke diersoorten. Door Indonesië. Door Suriname en Zuid-Afrika. Oog in oog met bijzondere dieren. Hij vertelt fantastische dierenweetjes, die ervoor hebben gezorgd dat mijn kinderen met interesse naar de natuur kijken. Toen kwam ik tot een conclusie: de IT-sector heeft een Freek Vonk nodig! Iemand die de wereld van code laat zien. Even weg van de Playstation. De Xbox. Of de ipad.

 

Raspberry Pi.

Daarom ben ik zo blij met het initiatief van Raspberry Pi, de goedkope minicomputers. Op de website www.raspberrypi.org vertellen ze over de techniek en mogelijkheden van programmeren. In een leuke, simpele vorm. Ook Minecraft is goed bezig op studio.code.org. Wellicht heeft dit nog een kleine drempel, omdat het Engels is. Maar voor een echte doorzetter is dit toch geen probleem?

 

Vlogs.

Het is nog wachten op de eerste tech vlog. Ik kon hem niet vinden. Oproep aan Enzo Knol: ‘Kom er maar in!’ Je struikelt namelijk over de vlogs. Over make up. Over fashion. Leuk of meuk. Et cetera. Waar zijn de inspirerende tech vlogs voor kinderen? Ik kon alleen techtime vinden. Dit terwijl techniek zo leuk is, zo interessant en het een grote impact heeft op het leven van kinderen. Techniek is zo leuk, maar voor kinderen en hun ouders die niet in deze business werken, op dit moment niet goed zichtbaar. Echt, je zoon of dochter hoeft geen supernerd te zijn om met code te werken.

 

Lees ook: Programmeurs zijn de nieuwe blauwe boorden op weg naar nieuwe gouden eeuw.

 

Aan alle ouders. Het is bijna weer december. De maand van de cadeaus. Geef je kind eens een Raspberry Pi en kijk wat het doet en wie weet wordt hij/zij wel de nieuwe Freek Vonk van de IT. Een stageplek bij Snakeware is tevens zo geregeld!