
Programmeurs zijn de nieuwe blauwe boorden op weg naar een nieuwe gouden eeuw
Als ik mensen vraag om een beeld te schetsen van een software developer, dan komen ze vaak op de proppen met een type a la Mark Zuckerberg: een sweater dragende, cola en koffie drinkende nerd die in recordtempo, onder hoge druk, een app bouwt in een 72 uur durende code marathon. Met als doel om hiermee waanzinnig rijk te worden en te kunnen zeggen dat ze de wereld veranderen.
SILICON VALLET STEREOTYPE.
Helaas is dit ‘Silicon Valley stereotype’ alles behalve nauwkeurig. The Valley telt slechts 8 procent van de programmeurs in de gehele United States. En over de hele wereld gaat het maar liefst om ruim 21 miljoen programmeurs. Waar en vooral wie zijn al die andere miljoenen programmeurs dan?
Die zijn meer als onze ‘rockstars’ bij Snakeware: programmeurs die zorgen voor goed werkende stabiele software achter resultaat opleverende websites en webshops. Ze zijn niet van plan om waanzinnig rijk te worden, ze willen mooie code schrijven, gaan voor uitdagingen en voelen zich binnen het team gewaardeerd. Ze werken zo’n 40 uur per week, krijgen goed betaald en worden intellectueel uitgedaagd. Waar hele generaties voor ons zogenaamde ‘blauwe boorden’ waren, zijn vele programmeurs dat anno nu eigenlijk ook. Alleen gaat het nu om ander vakmanschap en ambacht dan voorheen. Nu gaat het om het vakwerk van het schrijven van de goede code en applicaties en services en diensten goed en stabiel in de lucht houden. Het ambacht van programmeur kent dan ook vele gradaties, maar centraal staat de dagelijkse dosis energie die er gestoken wordt in allerlei zaken om de digitale economie draaiende te houden.
BURGERLIJKE MIDDENKLASSE.
Politici betreuren, routinematig, het verlies van de blauwe boorden arbeidsplaatsen. Werk dat gezien wordt als één van de pijlers onder de burgerlijke middenklasse samenleving. Juist deze burgerlijke middenklasse komt andermaal in een enorme conjunctuurgolf terecht. Want is het niet zo dat de volgende grote categorie blauwe boorden arbeidsplaatsen er al is, namelijk die van programmeurs? We moeten programmeren simpelweg niet beschouwen als een soort van sexy affaire met hoge risico’s, maar gelijk stellen aan goed geschoold werk in bijvoorbeeld een autofabriek.
Naast andere positieve punten zal dit, onder andere, de manier waarop programmeurs worden opgeleid voor de groeiende werkgelegenheid in deze branche en hen die dit invulling kunnen geven drastisch veranderen. Dus niet langer continu pushen om scholieren en studenten vooral dure en langdurige programeer opleidingen te laten volgen, maar in plaats hiervan al op jonge leeftijd kinderen op een simpele en positieve wijze bekend maken met programmeren. Waarna op de middelbare scholen iedereen het vak breed gedragen als basiskennis krijgt. Vergelijk het met het belang van wiskunde als basisvaardigheid, maar dan in de vorm van programeer les om een nieuwe generatie echt klaar te stomen voor de komende decennia. Je zou dit kunnen leren via een online community college; naast kinderen en scholieren zouden mensen in het midden van hun carrière ook aan kunnen haken middels intensieve kortstondige programma’s zoals Dev Bootcamp. Je krijgt dan minder focus op de wonderkinderen en meer op het brede maatschappelijke kader. Wat vervolgens resulteert in meer baangarantie voor een wereldmarkt die sterk gaat groeien.
NIEUWE ALGORITMEN.
Dit soort programmeurs zal niet de diepe kennis en knowhow hebben om wilde nieuwe algoritmen te bedenken en te maken voor bijvoorbeeld het supersnel afhandelen van beursorders of neurale netwerken. Waarom zouden ze ook? Dat niveau van deskundigheid is zelden nodig voor een baan. Maar iedere blauwe boorden programmeur zal voldoende gekwalificeerd zijn om JavaScript op te leveren voor hun lokale bank. Dat levert een stevige nieuwe middenklasse baan op en middenklasse banen groeien: Het Nederlandse gemiddelde salaris voor programmeurs is ongeveer € 48.000,- (da’s toch al snel twee keer modaal). Verder is de vraag naar programmeurs al jaren ongekend hoog en deze vraag groeit, met percentages van ruim boven de 10 procent, sneller dan de meeste andere beroepen.
DUTCH DIGITAL AGENCIES.
Natuurlijk zien meer mensen deze door mij hier benoemde kansen. Onze branche organisatie Dutch Digital Agencies is al een aantal jaren actief met vergaande samenwerkingen met het middelbaar onderwijs. Het onderwijs is zelf ook volop in transitie en ook vanuit de politiek is er grote kans dat er een nieuwe frisse wind gaat waaien. Hierdoor krijgen blauwe boorden nieuwe inhoud en ruimte om de kansen, die er volop liggen voor een grote groep nieuwe werknemers, waar te maken. Op weg naar een volgende gouden eeuw.
Dit artikel is herschreven en voorzien van eigen input en bevindingen op basis van een artikel van Clive Thompon, gepubliceerd op Wired.