Superieure ervaringen en snel schalen door Web Components

martijn_de_vries_01
Martijn de Vries

Bij Snakeware hebben we ons ten doel gesteld om onze opdrachtgevers elke dag op voorsprong te zetten middels data driven marketing. We streven naar superieure ervaringen voor onze opdrachtgevers. In het kader van dit doel bouwen we met Snakeware.Cloud een toonaangevend headless platform. We passen moderne frameworks toe, werken technisch agnostisch en zien onze front-end developers steeds meer verschuiven van ‘vorm uitwerkers’ naar de spinnen in het web die dit allemaal mogelijk maken.

 

Nu gaan in de wereld van front-end technologie de ontwikkelingen razendsnel. Het was niet altijd mogelijk om deze nieuwe ontwikkelingen direct toe te passen bij de opdrachtgever. Want hier werk je namelijk vaak aan al bestaande projecten, waardoor je niet altijd direct in staat bent om nieuwe keuzes te maken. Echter, als pionier en innovatief data driven digitaal bureau zijn we altijd op zoek naar manieren om onze producties zo efficiënt mogelijk op te bouwen en superieure ervaringen te leveren. Zowel functioneel, visueel als ‘online marketing wise’. Dit om voor onze opdrachtgevers producties te realiseren die intuïtief werken, snel laden, er fraai uitzien en door het relevante publiek goed gevonden worden. Daarom moest dat anders dan voorheen en zochten en vonden we nieuwe mogelijkheden.

 

Templates zijn passé

 We denken al jaren in design systems, passen moderne frameworks toe en houden vorm, data en functionaliteit gescheiden. Dit om onze producties zo schaalbaar mogelijk te maken. Wat vele voordelen oplevert, zowel voor onze teams als ook onze opdrachtgevers. Onze front-ends worden gebouwd met de nieuwste technieken om te zorgen voor de beste UX/UI, vloeiende beelden en snelle laadtijden. Elementen die we al eens gemaakt hebben, willen we hergebruiken. We houden niet van het wiel opnieuw uitvinden, laat staan repeterende handelingen en we zijn al helemaal geen template bakkers. Daarom bieden Native Web Components voor ons de uitkomst.

 

Web Components

Als je naar de voorkant van diverse websites kijkt, zie je overal vrijwel dezelfde elementen: een menu, een header afbeelding of video, een knop, een artikel, linkjes, afbeeldingen, cards, carrousel of slider, call-to-actions, enzovoort. Ja, ze zien er qua vormgeving altijd iets anders uit en de samenstelling kan verschillen, maar functioneel doen ze in de basis elke keer hetzelfde. In het kort gezegd zijn Web Components geïsoleerde componenten die je kan (her)gebruiken in HTML-pagina’s en webapplicaties. Een Web Component bouw je zonder tussenkomst van een toegevoegde bibliotheek. Het doel van Web Components is het kunnen hergebruiken van deze steeds terugkerende elementen, waar alleen de “look and feel”, door inzet van een designteam, het optische verschil maakt. Dit zorgt ervoor dat we ons kunnen focussen op de unieke ontwerpen die ons designteam per productie op maat maakt. Hier komt meer tijd voor vrij, omdat we de basis veel beter op orde hebben. Zo zetten we onze expertise en tijd in op de details die een productie uniek maken en gaan we voor continue kwaliteitsverbeteringen.

De techniek

Eén van de eigenschappen van Web Components is dat het native (lees: out-of-the-box) in elke (moderne) browser werkt. Je kunt dus elke basis gebruiken: oude of nieuwe techniek, Web Components passen er altijd tussen.
Ze hebben hun eigen eigenschappen en gedrag en kunnen op zichzelf ‘leven’, maar ze kunnen ook heel erg goed samenwerken met andere (web)componenten. Dit maakt ze niet alleen heel flexibel, maar ook herbruikbaar. Onze Web Components zijn vaak voorzien van extra functionaliteit om zo vele UX/UI scenario’s te kunnen bedienen. Ook worden Web Components efficiënt ingeladen, wat de snelheid van websites ten goede komt.


Progressive development

Wij hebben inmiddels een uitgebreide ‘bibliotheek’ met Web Components, die we steeds gebruiken en verbeteren om elke mogelijke pagina snel en makkelijk samen te kunnen stellen. Betekent herbruikbaarheid dan dat we beperkt zijn in wat we met een Web Component kunnen? Nee, zeker niet! Onze Web Componenten kunnen echt heel veel en zijn bovendien intelligent, maar we voegen dagelijks ook nieuwe functionaliteit aan onze Snakeware.Cloud omgeving toe. Dit doen we op basis van vragen van onze opdrachtgevers, nieuwe ontwerpen van ons designteam, web-standaarden en research. Zo blijven we dus altijd bij en worden de mogelijkheden steeds groter. Het resultaat: de beloofde superieure ervaringen met blije klanten en tevreden opdrachtgevers.