
We blijven (zoveel mogelijk) nog thuis: vier tips om optimaal op afstand te videobellen
We blijven (zoveel mogelijk) nog thuis: vier tips om optimaal op afstand te videobellen
De oproep van de overheid om vanwege het coronavirus nog steeds zoveel mogelijk thuis te werken, betekent blijvend anders met elkaar communiceren. In dit artikel geven we je op basis van onze eigen ervaring met videoconferencing vier simpele tips om je videocall optimaal te laten verlopen.
We hebben videoconferencing als onderwerp gekozen, maar alle onderstaande tips gelden natuurlijk ook voor het videobellen met familie en vrienden.
Laten we vooropstellen dat videobellen niet altijd de beste methode is om op afstand te communiceren. Veel communicatie kan natuurlijk prima via instant messaging-platforms, zoals Whatsapp, ouderwets bellen of e-mailen. Maar zeker traditionele vergaderingen met meerdere personen zijn in de praktijk het best te vervangen door een videogesprek.
Voor videogesprekken heb je keuze uit vele platformen, zoals Google Meet/Hangouts, Microsoft Teams, Zoom en sinds kort is Facebook ook met een videogesprek optie gekomen in hun Messenger Rooms.
Wil je in klein verband videobellen, dan is een app als Skype of Whatsapp uiteraard ook prima geschikt. In dit artikel richten we ons niet op de verschillende apps, maar geven we tips om videobellen technisch optimaal in te richten.
1 Gebruik een headset
Bij videobellen is audio het allerbelangrijkst, want als je elkaar slecht verstaat, is het onmogelijk om effectief te communiceren. Gebruik daarom altijd een headset, want daarmee sla je meerdere vliegen in één klap. Bij gebruik van de luidsprekers en microfoon in je laptop vangt die microfoon namelijk ook altijd het geluid van de luidsprekers op, wat voor vervelende bijgeluiden en echo zorgt.
Microfoons die ingebouwd zijn in een laptop (of in een webcam voor desktop) vangen daarnaast altijd relatief veel omgevingsgeluid op, omdat ze bedoeld zijn spraak van enige afstand te registeren. Dat betekent dat niet alleen jouw stem, maar ook de echo van de kamer waarin je werkt en bijvoorbeeld geluid van huisgenoten wordt opgenomen.
Headsets hebben doorgaans een ‘near-field-microfoon’ die je vlakbij je mond plaatst en veel minder omgevingsgeluid oppikt. Met een headset op je hoofd heb je bovendien geen storende invloed van luidsprekergeluid op het microfoonsignaal. Elke headset volstaat in principe.
Heb je een setje in-ears van een (oude) smartphone liggen die je op je computer of laptop kunt aansluiten? Perfect. Maar een normale zogenoemde on-ear of over-ear (gaming-)headset is natuurlijk ook uitstekend te gebruiken en een noise cancelling-headset met goede microfoons is de allerbeste oplossing. Zelf gebruik ik de Apple EarPods Pro en deze zijn uitstekend geschikt voor (lange) videogesprekken. Simpelweg omdat ze licht van gewicht zijn, een lange batterijduur hebben en qua geluid en noise cancelling uitmuntend werken.
2 Demp je microfoon als je niet praat
Kijk of je microfoon op mute (dempen) of unmute staat. Wanneer je wilt spreken moet de microfoon op unmute staan en om de audiokwaliteit bij meetings met meerdere personen sterk te verbeteren, is dit is een heel belangrijke tip: ben je niet aan het woord? Mute, oftewel demp dan jouw microfoon! Op die manier werkt het achtergrondgeluid uit jouw kamer niet verstorend voor de rest van de groep. Sommige software doet dit (deels) automatisch en in bijna alle gevallen zal je sowieso ook een grote mute-button in beeld hebben om jouw microfoon tijdelijk te dempen.
3 Zet de camera goed (en denk aan je achtergrond)
Het voordeel van videobellen boven normaal bellen is uiteraard dat je degene met wie je spreekt ook ziet. Om dat optimaal te laten verlopen, kun je een paar simpele vuistregels volgen. De belangrijkste is dat er voldoende licht op jouw gezicht moet vallen en dat je gezicht niet van onder (de neushaar of onderkin bellers), maar gewoon op ooghoogte afgestemd staat. Alsof je elkaar met je gezicht en ogen dus aan kunt kijken. De meeste (ingebouwde) webcams zijn geen wondertjes van lichtgevoeligheid of dynamisch bereik en zitten soms op erg onhandige plaatsen (onder het beeldscherm i.p.v. erboven), dus een lamp of raam achter je zorgt er doorgaans voor dat jouw gezicht onderbelicht raakt. Ga daarom bij voorkeur met je gezicht naar een raam toe zitten, of zet een lamp hoog achter je scherm neer, dan ben je het best zichtbaar. Vermijd bewegingen in de achtergrond en ga als het even mogelijk is ook voor een effen achtergrond zitten. De bandbreedte bij videoconferencing-diensten is niet altijd perfect en hoe minder detail er in de achtergrond zichtbaar is, hoe beter de beeldkwaliteit blijft als de bandbreedte even inzakt.
4 Laat je niet afleiden
Wanneer je in een videogesprek zit, kun je snel afgeleid worden. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de anderen en kan veel ‘ruis’ veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je niet af te laten leiden. Ga dan ook bij voorkeur in een aparte ruimte zitten. Zet je smartphone en/of andere digitale devices uit, op vliegtuig modus of op zijn minst op mute. Concentreer je op de gesprekken en hou het kort en bondig.
Want wat onze ervaring ook leert, is dat, ondanks goede voorbereidingen en het gebruik maken van deze tips, het videobellen wel heel veel van iedere deelnemer vraagt. Een videogesprek kost meer energie, simpelweg omdat je geen echt oogcontact en echt samenzijn hebt. Het is dan ook aan te raden om niet te veel videogesprekken op een dag te plannen en tussendoor even je hoofd leeg te maken, door bijvoorbeeld de benen te strekken in de buitenlucht. Dit laatste schijnt ook nog eens heel gezond te zijn. Dus blijf videogesprekken houden, gebruik onze tips en blijf vitaal!