Werken met de snelheid van het licht

ATE vd Meer24514b
Ate van der Meer

Het internet bestaat, sinds 29 oktober 2019, 50 jaar en is een verbastering van het woord internetworking. Oftewel, netwerken onderling verbinden. Waarschijnlijk gebruiken wij sinds 1974 de term internet al, want in de oorspronkelijke specificatie van TCP/IP, het basis internetprotocol (IP), is de term voor het eerst terug te vinden. Dat is veel langer dan menigeen denkt. Veelal wordt gedacht dat internet iets van de afgelopen 25 jaar is. Dit komt doordat het internet in de vorm van het www (world wide web), oftewel een voor een brede doelgroep begrijpelijke set afspraken, bijbehorende software (HTTP en HTML) om met elkaar via computerprogramma’s te communiceren, gelanceerd is in 1991 en vanaf 1994 een enorme vlucht nam. Dit laatste kwam doordat eind 1993 er, voor die tijd, gebruiksvriendelijke software beschikbaar werd gesteld, te weten: de Mosaic-webbrowser. Het gebruik van documenten en diensten over het internet werd hiermee enorm vereenvoudigd.

 

Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van computernetwerken. Om het internet goed te laten werken zijn er afspraken gemaakt over de protocollen voor gegevensuitwisseling tussen computers. Het IP (internetprotocol) is één van de bekendste.

 

In het dagelijks spraakgebruik wordt met internet vaak het world wide web bedoeld. Echter, dat is slechts één van de vele diensten die we kunnen gebruiken via het internet. Andere diensten zijn e-mail (SMTP), IP telefonie, bestandsoverdracht (FTP), Usenet, IoT en vele apps die toegang verstrekken tot data. Denk hierbij aan streaming diensten als muziek en video.

 

Internet kent 4 fundamentele lagen

Het internet bestaat uit vier fundamentele onderdelen/lagen. Te weten:

apparaten hardware; computers. Van servers tot smartphones.

verbindingen (glasvezel)kabels, communicatiesatellieten en zendmasten.

protocollen die data op een afgesproken wijze van a naar b en weer terug kunnen brengen.

diensten services zoals bijvoorbeeld e-mail, het www, applicaties (apps en andere software)  

 

Het feit dat we de exponentiële groei van de afgelopen jaren en het ervaren van steeds weer meer disruptieve innovaties, die veelal met internet te maken hebben, vaak pas laat zien, zit hem in onze beleving van de werkelijkheid. We zijn geneigd om te kijken naar onze omgeving en op basis van bevindingen uit onze omgeving te reflecteren of we nog van deze tijd zijn. We kijken dus, vaak via benchmarks of referentiekaders, naar doelgroepen, demografie, concurrentie, etc. Doordat de omgeving bepaalde producten of diensten gebruikt en hiermee altijd goed zijn of haar weg heeft kunnen vinden, bijvoorbeeld het communiceren of interacteren met elkaar, is er geen noodzaak om verandering, of noem het innovatie, te omarmen.

 

Mijn kids praten waar ik typ en klik

Een prachtig voorbeeld van het open staan voor vernieuwing vind je bij kinderen. Vaak neem ik gamers als voorbeeld, omdat deze groep enorm open staat voor verandering waar het gaat om het toepassen van internet. Dit om de simpele reden dat ze met de hardware, verbindingen, protocollen en diensten van morgen nog gavere en meeromvattende belevingen krijgen voorgeschoteld dan vandaag.

 

Een praktisch voorbeeld in mijn eigen gezin is het feit dat ik voor mijn televisie een afstandsbediening gebruik. Waarbij mijn kinderen het een ouderwets (want geen touch/interactie) scherm vinden, waar je dan ook nog onhandige hulpmiddelen bij nodig hebt om het te kunnen gebruiken. O ja, ze gebruiken de afstandsbediening wel, maar dan om tegen te praten om hiermee supersnel en makkelijk video’s te vinden en af te spelen. Ondanks dat ik zie dat mijn kids dit doen en het gemak dat ze hiervan ervaren, blijf ik zelf hardnekkig de afstandsbediening gebruiken als typ en klik device. Dit geldt ook voor mijn toetsenbord, muis, etc., waar kids als eerste een scherm zullen willen aanraken en verwachten dat hun vingers of liever hun stem zorgt voor de interactie met de machine.

 

Moore maakt more mogelijk

De komende jaren zullen wij exponentiële groei ervaren waar het gaat om internet en wat dit in de fysieke wereld allemaal nog zal gaan veranderen. Markten en modellen die, soms, al eeuwen bestaan, zullen stevig opgeschud dan wel volledig omgedraaid worden. De wet van Moore, daterend uit 1965, zegt dat de rekenkracht van technologie elke twee jaar verdubbelt. Als je dan even stilstaat bij wat vandaag al kan en gebeurt door het gebruik van internet, aangevuld met de wetenschap dat een groot onderdeel van internet bestaat uit hardware en verbindingen, dat deze twee fundamentele onderdelen van internet al ruim 50 jaar een continue (exponentiële) groei laten zien, dan weet je dat nieuwe diensten waar we vandaag de dag misschien nog van dromen, morgen werkelijkheid worden.

 

Werken met de snelheid van het licht, ligt aan de horizon*. Bij Snakeware werken we, sinds 1995, aan het verkorten van die horizon. Met onze kennis, ervaring en vele eye openers van jong talent, waarmee wij in aanraking komen, weten wij elke dag het web, pardon het internet, een stukje beter te maken. Dit doen we uiteraard ook graag voor jou. 

 

*Vrije vertaling van ‘business at the speed of thought’ van Bill Gates (oprichter Microsoft), die dit al voor zich zag in 1999.