De herfst wordt de nieuwe zomer

ate_van_der_meer_01
Ate van der Meer

Natuurlijk gaan we er weer op uit en weer op vakantie – Hier lees je mijn blog over hoe we onze klanten in de travel industrie helpen, zodat jij straks met een gerust hart een uitje, break of (korte) vakantie kunt boeken. Want de herfst wordt de nieuwe zomer.

 

De afgelopen weken waren onwerkelijk, een tijd zoals wij hem nog niet eerder meegemaakt hebben en dit zal, ondanks verruiming en versoepeling van regels, de komende tijd nog wel voor vele uitdagingen blijven zorgen. Nee, dit zijn geen normale tijden, voor welke regio dan ook die zwaar getroffen is door COVID-19. Iedereen doet zijn uiterste best om deze onzichtbare vijand, die onze wereld fysiek, emotioneel, economisch en cultureel op zijn grondvesten laat schudden, te bevechten. Nu de wereld langzaam aan, na steeds strengere beperkingen, weer een beetje gaat uitkijken en verlangen naar toekomstperspectief.

 

Mijn 25 jaar als medeoprichter van Snakeware, een digital agency met veel expertise in de travel industrie, heeft me geleerd dat onze wereldwijde gemeenschap wordt bepaald door mobiliteit, door de belofte om ergens anders de wereld te verkennen. Elke keer dat we onze koffers en tassen inpakken en onze huizen verlaten, op weg naar avontuur. Het zou natuurlijk onverantwoord zijn als we je nu aanraden om te reizen, dus dat doen we niet. In plaats daarvan gaan we duidelijke, nuttige informatie en advies geven om je te helpen bij het plannen van je reizen in de komende maanden en tot 2021. Even belangrijk is dat we ook de nodige inspiratie zullen geven om je daar te krijgen.

 

Kort samengevat stellen we voor dat je jouw reizen en reisdromen vasthoudt - niet annuleren maar uitstellen, vooruit boeken in plaats van achterhouden. We raden je aan vooruit te kijken naar de herfst, naar een nu nog onbekend, maar zeker aanwezige ‘window of opportunity’ van september-december 2020, wanneer de experts voorspellen dat het misschien echt weer wat rustiger wordt en we meer vrijheid terug krijgen. “De herfst is de nieuwe zomer." Hoewel dit geen garantie is, biedt het ons wel een vooruitzicht en planbare scope aan de horizon, een best-case scenario waarop je zou kunnen gaan plannen en waar we naar uitkijken.

 

Ontdekking en belevingsdrang zit ons in de genen en in al zijn vormen wordt de snelle pas om onze weg terug de wijde wereld in te vinden en terug naar de mensen - van de chef-koks van het familiebedrijf tot de chauffeurs, hotelconciërges, lokale bewoners en gidsen - die reizen zo de moeite waard maken.

 

Om zorgen weg te nemen, vragen te beantwoorden en dingen in perspectief te plaatsen, zien we het als volgt bij Snakeware, betreffende reizen in de komende maanden (en het komende jaar).

 

Hoe plan ik een reis in onzekere tijden?

Wereldwijd zijn er momenteel veel verschillende reisbeperkingen met verschillende impact. Ten tijde van het schrijven van mijn artikel zijn bijeenkomsten van meer dan een paar personen in Nederland, Duitsland en Engeland verboden. Grenzen zijn ‘min of meer’ gesloten. In Italië en Frankrijk mag men niet meer dan 200 meter van hun huis afreizen zonder speciale toestemming van de autoriteiten. Zelfquarantaines van 14 dagen worden aanbevolen voor iedereen die van of naar wereldwijde hotspots reist. Argentinië, Bolivia, Peru en Colombia hebben hun grenzen gesloten - en dit zijn slechts enkele van de nieuwe orders die de afgelopen twee weken zijn uitgevoerd.

 

Deze situatie is op zijn zachtst gezegd vloeibaar en we verwachten dat deze zal blijven veranderen, evolueren en reageren op de onvoorspelbare eb en vloed van de pandemie. Houd dus, los van het nieuws dat je consumeert via social media, web, radio en tv, zelf actief de RIVM, WHO en andere informatie van betrouwbare bronnen in de gaten. Op de hoogte blijven - via directe, betrouwbare bronnen - is de beste manier om op de hoogte te blijven van de reisbeperkingen en verboden wanneer ze zich voordoen (en weer verdwijnen). Goed geïnformeerd zijn geeft kennis, geeft rust en overzicht, waardoor je ook weer stappen voorwaarts kunt denken en zetten.

 

Hoewel reizen momenteel niet mag, moeten alle vereiste reizen (en vakantiereizen die plaatsvinden kort nadat de beperkingen zijn opgeheven) worden ondernomen met holistisch bewustzijn van het overheidsbeleid - zowel van onze eigen regering als die van het land waar je van plan bent om naar toe te reizen. Je kunt deze informatie bijvoorbeeld verkrijgen via de CDC, maar ook rechtstreeks bij ambassade- en landenwebsites. Veel reizen en routes zijn mogelijk gedurende vele weken of maanden niet toegankelijk en die tijdlijnen kunnen worden verlengd naarmate de ziekte zich uitbreidt in verschillende delen van de wereld. Lees bij het vooruit boeken de kleine lettertjes over de voorwaarden van al je gekozen vervoerders en leveranciers om duidelijkheid te krijgen over het wijzigings- en annuleringsbeleid.

 

De waarde van een vertrouwde reisplanner is nog nooit zo duidelijk geweest. Je wilt natuurlijk niet te maken krijgen met verborgen clausules en voorwaarden. Veel reisorganisaties bieden een geheel gratis consultatielijn en (zeker nu) opvallend flexibele reismogelijkheden. Gebruik die voordelen om risico’s en hoge annuleringskosten te minimaliseren.

 

Reisorganisaties en goede gerenommeerde zoek en boek sites zijn het best gekwalificeerd om hun werk te doen. Mocht je besluiten je data te wijzigen of hiertoe worden gedwongen vanwege veranderende omstandigheden, dan zit je bij hen goed. We zijn als Snakeware goed thuis in het bedenken, bouwen en borgen van sites voor deze gerenommeerde partijen, die het plannen, regelen en goede service verlenen echt in de vingers hebben.

 

Neem extra voorzorgsmaatregel
Hoewel dit niet ons vakgebied is, raden we je aan om op dit moment een betrouwbare aanbieder te vinden, die op zijn minst is aangesloten bij het SGR. Kijk goed naar de clausules en voorwaarden van elke provider en beslis of deze geschikt zijn voor gebeurtenissen zoals een pandemie.

 

Het belangrijkste om op dit moment op te merken is dat niemand de wijsheid in pacht heeft om deze pandemie op korte termijn echt de baas te zijn. De omstandigheden kunnen erger worden, of ze kunnen beter worden, mocht onze wereldwijde gemeenschap zich inzetten om deze pandemie te bestrijden door middel van testen, sociale distantiëring en andere geadviseerde of opgelegde maatregelen. Uiteraard hopen we op verruiming en versoepeling van de regels. Het is niet meer dan normaal dat je na een paar maanden  ‘geïsoleerd’ te zijn geweest, nadenkt en droomt over vakanties. Sommige landen vinden zichzelf misschien veilig en routes kunnen inderdaad worden geopend, maar het is onze verantwoordelijkheid om voorbereid te zijn en van daaruit je plannen te maken, de regels in acht nemende. Voor een uitje, break of (mini)vakantie in Nederland of snel weer in het buitenland. Waarbij ik geloof dat de herfst de nieuwe zomer wordt.

 

Speciaal voor onze opdrachtgevers hebben we de ‘It’s Summertime’ thema webpagina ontwikkeld, waarmee je in één oogopslag direct ziet wat de aanbieder voor je geregeld en geborgd heeft om aan de regels rond COVID-19 te voldoen en je Corona proof te verwelkomen en een mooie vrije tijd te bezorgen. Wel zo handig, simpel en snel. Dit is slechts één van vele voorbeelden hoe we als Snakeware onze opdrachtgevers helpen om zo relevant mogelijk met hun klanten te communiceren, deze te informeren en met een vertrouwd gevoel te helpen aan een welverdiend mooi moment in de toekomst.

 

Tot slot
Hoewel onze grenzen vandaag gesloten zijn, gaan ze weer open. We hebben de wereld verkend en we zullen hem weer verkennen. Echter, laten we voorlopig blijven dromen, communiceren en delen. Laten we solidariteit tonen in onze naaste omgeving, bij mensen en plaatsen waar we zijn geweest en voor datgene waar we, nu nog vanuit de eenzaamheid van quarantaine, in de toekomst van dromen op vakanties, dichtbij of ver weg. Plek voor plek en persoon voor persoon vinden we de verbinding weer terug - als we ons er verantwoordelijk en hartstochtelijk voor inzetten.

 

Ate van der Meer

Chief

 

Snakeware