Digitale impact creëren voor inhaalgroei

toine_dinkelberg_02
Toine Dinkelberg

Voor iedereen is deze periode bijzonder uitdagend. Elke organisatie staat voor ongekende uitdagingen en de toekomst lijkt onvoorspelbaarder dan ooit. De business kant lijkt helder, immers door onzekerheid worden impactvolle keuzes vooruitgeschoven met focus op kostenreductie en consolidatie. Echter, is stoppen met bewegen wel de juiste strategie of een paniekreactie als een konijn gevangen in het licht van de koplampen? Juist in deze tijd adviseer ik ondernemers terdege om digitale impact te blijven creëren, waarvan het effect straks groter is dan ooit. Voor het bedrijf zelf, voor haar medewerkers en de trouwe klanten, die juist nu op zoek zijn naar merken waar ze vertrouwen in kunnen houden. Dit om straks bij te dragen aan jouw inhaalgroei.

 

Consumentengedrag

De impact op online marketing van consumentengedrag moeten we goed volgen. We moeten begrijpen wat de consument juist nu bezighoudt. Op korte termijn gedraagt de consument zich risicomijdend, omdat ze, wellicht net als jij en ik, eerst wat angstig zijn. Alles is nu anders, alles is nu nieuw. Dat betekent dat we niet hard moeten inzetten op ‘sales oude stijl’. Nee! Juist nu is het belangrijk dat je als merk en bedrijf dicht bij je core DNA blijft. Acteer weloverwogen en met beleid en vermijd reputatieschade.  Zodat jouw klanten jou blijven zien als betrouwbare leverancier, vertrouwen in je houden en, als ze er aan toe zijn, bij je zullen blijven kopen.

 

Ook naar eigen medewerkers is het belangrijk om vertrouwen uit te stralen en ze te waarderen. Zo laat je ook aan je omgeving zien dat je goed zorgt voor jouw medewerkers. Zo liet één van onze opdrachtgevers bij alle medewerkers tulpen bezorgen. Voor de bloemenhandel een mooie stimulans, voor medewerkers een blijk van waardering.

 

En als er straks weer ruimte ontstaat, dan zal dat gevierd worden. Familieleden en vrienden bezoeken, weer een biertje in de kroeg, of lekker uit eten in het restaurant. En de koopintentie zal omgezet worden in daden, juist bij die bedrijven die op een duidelijke wijze zichtbaar zijn gebleven en waar men vertrouwen in heeft gehouden. Daarbij zal het anders zijn dan voor deze periode, maar er zijn voldoende kansen. We zijn een land van innovatieve, nieuwsgierige en inventieve mensen en ondernemers. Dit resulteert in een hoge vraag en adoptiegraad naar nieuwe producten, diensten, meer gemak, dichterbij, etc. Dus maak je juist nu klaar voor de inhaalgroei van later.

 

Tone of voice

Kijk goed naar je totale communicatie, zoals de opdrachtbevestigingen, maar ook herinneringen en aanmaningen. Zorg dat dit aansluit bij de tone of voice die nu gepast is, om er voor te zorgen dat jouw bedrijf en merk door de klant gewaardeerd worden. Humor kan nog steeds, maar zorgt dat het niet als kwetsend kan worden opgevat. Empathie en persoonlijke betrokkenheid worden gewaardeerd, juist in deze voor iedereen moeilijke tijden. Als je wilt sparren over de tone of voice, neem gerust contact met me op.

 

Kansen in uitdagende marktomstandigheden

Vanuit mijn perspectief zie ik kansen voor consumenten en marketeers. Als de consument angstig is, betekent dat, dat dit een goed moment is om in te spelen op loyaliteit, zoals ik net al even opmerkte. Want men zal minder snel geneigd zijn om risico zoekend gedrag te vertonen en over te stappen naar een andere leverancier. Dus zet in op retentie, door vaste klanten een speciale korting te geven, of een fleurige gimmick als bloemzaadjes.

 

Ook verwacht ik door de huidige situatie dat de trend zich doorzet dat minder Nederlanders over de grens willen kopen. Persoonlijk ben ik voorstander van lokaal, maar dat mag ook online zijn, liefst binnen Nederland. In 2019 was het al zo ver. De omzet van Nederlanders die online over de grens kochten, daalde met bijna 10%. En door de huidige internationale ontwikkelingen verwacht ik dat de markt zich reset en dat China haar positie online verliest voor Nederlanders. Bijna een derde van de online bestedingen vindt nu nog plaats bij Chinese webwinkels. (Bron: Thuiswinkel Markt Monitor). Haal deze kopers terug, zowel online als offline en bedien deze klanten vanuit eigen winkel of webshop. Zorg daarbij wel voor de ideale customer journey.

 

Hou je merk relevant om sterker te worden en te blijven

Ook ondernemers anticiperen op de omstandigheden door te vechten of te vluchten. Vechten is met zo’n onzichtbare vijand als een virus schijnbaar onmogelijk. Een logische reflex zal zijn om “te vluchten”. Gaan zoeken naar kostenbesparingen, uitgaven beperken en liquiditeit binnenhalen en binnen houden. Natuurlijk klinkt dat zakelijk en rationeel gezien heel logisch, maar of het beantwoordt aan wat nodig is voor jouw bedrijf, is de vraag. Want bedrijven en merken die zich naar binnen keren, verliezen zichtbaarheid en relevantie tijdens, maar ook na deze periode. Juist nu is het denken en werken vanuit je organisatie DNA en dat op duidelijke, empathische wijze delen met je klant, relevant. Mijn advies is om, uiteraard binnen de (financiële) mogelijkheden, aan te vallen. Realiseer je dat jouw klanten dat ook van je verwachten als sterk merk. Ze verwachten dat het merk opstaat, ondersteunt en vertrouwen geeft. Niets doen maakt de heropstart later alleen maar moeilijker en duurder. Want ook in deze tijden zit je concurrent of die nieuwe toetreder niet stil.

 

Innoveer

In mijn nabije omgeving zie ik veel ondernemers innoveren. Bedrijven die in het productieproces alcohol verwerken, maken desinfecterende middelen. Zeilmakers maken transparante schermen voor in winkels en (sterren)restaurants gaan thuis menu’s bezorgen. Wat te denken van het restaurant dat 20 couverts heeft en in de weekenden nu honderden maaltijden verkoopt. Of Sterrenchef Jan Smink die in heel Friesland menu’s op topniveau uitserveert. Maar ook vakantieparken die “thuiswerk” plekken verhuren en het exploderende boodschappen online doen zijn daar in het oog springende voorbeelden van.

Kijk wat in jouw situatie mogelijk is en benut de kansen. Dit zal rekenen op empathie van jouw klanten en het geeft lading aan het merk. Natuurlijk is het niet voor elke business mogelijk. Maar innovatiekracht zal het ondernemerschap nu maximaal ondersteunen.

 

Zorg voor online zichtbaarheid

Je weet dat mensen vanwege de lockdown veelal thuis zijn voor werk, begeleiding van kinderen, of gewoon vrij. Online en social media gebruik neemt substantieel toe en er wordt geklust in en om huis. Maak hier gebruik van en zorg dat men jou online kan vinden. Mijn relevante tips die ik graag deel:

 

  • Zorg dat je informatie bij Google Mijn Bedrijf actueel is en aangepast aan de stand van zaken
  • Blijf content toevoegen aan de website om te zorgen dat de website actueel blijft voor bezoeker en zoekmachine
  • Bied cadeaubonnen aan als je bedrijf niet open kan om toch nog wat liquiditeit te genereren
  • Zet annuleringen om in vouchers met meerwaarde, met name in minder rendabele periodes te benutten
  • Bied een korting aan als men nu een reservering doet voor een moment later in het jaar
  • Laat regelmatig wat van je horen op verschillende kanalen, elk met het juiste woord en beeld passend bij het medium en de doelgroep, zoals social Media, website en nieuwsbrieven
  • Plaats pop-ups in de website voor bijzondere mededelingen of afwijkende informatie
  • Zorg dat relevante COVID-19 informatie makkelijk te vinden is op je website
  • Zorg dat relevante data inzichtelijk is om er nog beter op te kunnen sturen. Je zult versteld staan van de inzage die het biedt en de mogelijkheden die het oplevert

 

 

Inspiratie

Niet voor niets is Snakeware de sparring partner voor online. Zie je kansen en wil je deze vertalen naar online? Vergt het huidige bedrijfsmodel een vernieuwde digitale strategie? Of is een volledige digitale transitie nodig? Neem gerust contact met ons op voor een online inspiratie sessie. Want wie beweegt, gaat er voor zorgen om als merk relevant te blijven, waar jouw klanten op kunnen bouwen.

Bel Toine op 06 53 16 31 25 voor een inspirerende afspraak.