Het einde van het internet zoals we het nu kennen

arjen_de_jong_01 Arjen de Jong 28 augustus 2017

Het einde van het internet zoals we het nu kennen.... Data is het zwarte goud van de 21ste eeuw. Een nieuw zwart goud waar iedereen wederom goudkoorts van heeft gekregen. Maar doordat iedereen goudkoorts heeft gekregen, missen we iets belangrijks.

 

DATA VS INFORMATIE.

Met de komst van Kunstmatige Intelligentie (KI of AI in het Engels) verandert alles op digitaal vlak. Kunstmatige Intelligentie is het leren van een computer om verbanden te zien en eigenlijk als een mens te gaan denken. Dit verandert alles, omdat door de continue groei van de data gegevens steeds sneller verouderen. Elk jaar worden er net zoveel gegevens geproduceerd als de mensheid in de gehele loop van zijn geschiedenis heeft vastgelegd. Maar veel van de verzamelde gegevens zijn niet van hoge kwaliteit. Veel data is niet zo waardevol dat we het kunnen zien als informatie. Wat we een jaar geleden op Facebook hebben geliked, is een jaar later immers niet meer van belang.

 

INTERNET 3.0.

Daarmee komen we tot de conclusie dat we, door de al maar toenemende hoeveelheid data, uiteindelijk moeten komen tot een nieuw soort internet. Immers, er komt simpelweg te veel aanbod waardoor het moeilijker wordt om de juiste informatie te vinden. Slimme algoritmes scheiden nu nog de informatie voor ons, maar door een steeds grotere toename houdt dat ook een keer op. Geleidelijk zullen alle interfaces, websites en applicaties verdwijnen en plaatsmaken voor iets compleet anders. Dat andere is al dichterbij dan je denkt. De meeste moderne smartphones hebben een assistent. Waarschijnlijk gebruik je die nu nog alleen als gadget, maar dat gaat veranderen. In de nabije toekomst vraag je om de informatie die je nodig hebt, waarna AI de juiste informatie voor je gaat zoeken. AI is stukken slimmer dan een zoekalgoritme, AI kent jou en gebruikt het zwarte goud als middel om relevante informatie voor jou te vinden en te tonen op elk apparaat.

 

WAT HEB IK ER AAN.

Ontzettend veel, de ontwikkelingen gaan razendsnel en vinden plaats in elke branche. Het is een techniek die er aan zit te komen en niet meer is te stoppen. De techniek is niet langer voorbehouden voor de nerds op deze aarde. AI verovert de wereld in rap tempo. Het gaat een gigantische impact hebben en daar mag je best even van schrikken. Zolang je maar niet bang wordt, of je er tegen gaat verzetten. Het beste is om zo snel mogelijk te gaan experimenteren met AI. Zodat je het je al eigen hebt gemaakt, voordat het een essentieel onderdeel is geworden van jouw branche. Want de verwachting volgens enkele hoog aangeschreven bladen is dat 47% tot 80% van de banen binnen enkele jaren wordt beïnvloed of zelf overbodig is geworden door de introductie van AI. Je hebt nu de keuze, wil jij pionieren met AI of wacht je nog even af?