
Snakeware Analytics
Begin 2020 zat ik samen met Hans en Johan in het mediacafé van de Gashouder, ons hoofdkantoor. Het gesprek ging over hoe wij als Snakeware omgaan met data en hoe data gedreven we zijn.
Zowel artificiële intelligentie (AI), ofwel kunstmatige intelligentie (KI), als business intelligence (BI) bestaan al enige tijd en passen we ook in min of meerdere mate toe bij onze opdrachtgevers. Al die tijd leefden ze apart van elkaar. Echter, innovatief en gedreven als we zijn, hebben we besloten om middels de convergentie van deze concepten en dan vooral door de opkomst van data-gedreven methoden het Snakeware.Cloud platform te gaan voorzien van nieuwe ongekende mogelijkheden.
AI vindt zijn oorsprong eind jaren zeventig van de vorige eeuw door het gebruik van menselijke denkmodellen, data of kennis gedreven. BI kwam aan het begin van de huidige eeuw tot bloei, vooral door het volwassen worden van data warehousing.
De uitdaging voor BI ligt in het grip hebben op de data van het verleden, om vervolgens een beter zicht te krijgen op de toekomst. Dit doen we door het toepassen en combineren van data mining en machine learning technieken
AI biedt de mogelijkheid om data, kennis en ervaring voor zichzelf te laten spreken en data gedreven beslissingen te ondersteunen en uit te breiden naar de toekomst.
Door onze kennis en expertise en het samenvoegen van business intelligence en artificial intelligence kunnen we gaan werken aan een model dat nieuwe inzichten kan opleveren bij bestaande en nieuwe klanten. Sinds begin 2020 hebben we niet stil gezeten. Veel denkwerk, modellen creëren, software testen en het opzetten van eigen tooling en dashboards voor onze nieuwste tak van sport.
Met trots presenteren wij dan ook ons nieuwe dienstverleningsmodel: Snakeware Analytics.
Snakeware Analytics. Dit is de nieuwste aanwinst in het dienstenportfolio van Snakeware om opdrachtgevers optimaal te kunnen bedienen met de data gedreven vraagstukken van het hier en nu.
Waarom ook alweer?
De reden om deze dienstverlening op te zetten is simpel. Vanwege COVID-19 is er een enorme verandering teweeggebracht op het gebied van digitalisering. Data wordt overal gegenereerd, meer dan ooit tevoren. Het volume aan data groeit nog iedere dag. Als je de waarde kunt ontdekken in deze datastromen, dan zet jij jezelf én jouw organisatie op voorsprong.
Nu is de vraag; “Op welke manier kan ik deze waarde ontdekken in de data die wij tot onze beschikking hebben?”
De dienstverlening van Snakeware, Snakeware Analytics, biedt een aantal producten en diensten aan om jouw organisatie klaar te maken voor deze enorme hoeveelheid data die ons tegemoet gaat komen. Is jouw organisatie hier klaar voor? Zo ja, dan kun je direct door naar de fase waarin je de data, die je als organisatie verzamelt, in gaat zetten om je doelstellingen te behalen. We hebben een platform ontwikkeld om de data te analyseren en voor te bereiden op een data gedreven oplossing. Deze data gedreven oplossingen noemen we datamodellen. Met deze datamodellen kunnen we jouw specifieke businessvraag beantwoorden.
‘Models as a service’
De ‘as a service’ term komt tegenwoordig vaker voor. Dit houdt in dat wij de taak op ons nemen om jou te ontzorgen bij complexe hoofdstukken zoals hosting, machine learning algoritmes en data-pipelines. Met ons platform ontwikkelen we datamodellen, we testen ze en we rollen ze voor je uit. Op deze manier wordt de ‘time to market’ verkort en kan het datamodel eerder waarde gaan toevoegen. De waarde kan worden ontdekt op veel verschillende plekken in een organisatie.
Enkele voorbeelden zijn:
- Persoonlijke content op een website voor een verhoogde conversie.
- Suggesties voor zoekwoorden en tags bij een afbeelding voor een verbeterde gebruikerservaring op jouw platform.
- Aanbevelingssysteem voor verhoogde klantbeleving in de webshop.
- Predictive KPI dashboard voor het management om betere beslissingen op te kunnen nemen met de daarbij behorende resultaten.
Business value
Dit is een belangrijk aspect bij het maken van een beslissing. Als het niets oplevert, waarom gaan we het dan doen? Goede vraag! Meestal ligt er een probleem aan ten grondslag. Dit is iets wat wordt gezien als ’de uitdaging’, de huidige onwenselijke situatie en meer van deze uitingen. Kortom, er moet een verandering plaats vinden. Deze verandering wordt gestuurd door een middel richting het gestelde doel. Het middel kan in dit geval een datamodel zijn om de organisatie bij het doel te laten komen. Het beste resultaat wordt dan ook gehaald wanneer het probleem en het doel duidelijk (en het liefst meetbaar) zijn geformuleerd. Dit gaat meestal niet vanzelf, daarom hebben we daar een proces voor ingericht. Dit voorkomt misverstanden op een later tijdstip en daarnaast verhoogt het de slagingskans van een project.
#Change
Volgens Heraclitus, een Griekse filosoof: “The only constant is change”. Een bekende uitspraak die lading dekkend is sinds hij is uitgesproken. Het snijvlak met datascience is dat, wanneer er een verandering in de data plaats vindt, het algoritme zich zal aanpassen zonder dat het expliciet geprogrammeerd hoeft te worden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van software zonder AI, dat bij verandering opnieuw geprogrammeerd zal moeten worden om het gewenste resultaat te behalen. Het opzetten van een data gedreven omgeving is complex en hier kunnen wij je bij helpen. We doen dit met een ‘discovery fase’ om datastromen te bekijken en te vertalen naar concrete oplossingen. Aansluitend krijg je van ons een implementatievoorstel om de transformatie in gang te zetten.
Data driven, here we come!
Benieuwd naar de manier waarop wij samen jouw organisatie op voorsprong kunnen zetten met jouw data in combinatie met ons platform en kennis? Of wil je meer weten over datascience en AI automation? Stuur me dan direct een bericht, zodat ik je vragen kan beantwoorden.