Business Analytics de start

Business Analytics is toe te passen op elk proces waarbij data wordt gegenereerd. De data kan worden geanalyseerd en vervolgens worden gebruikt voor een verbeterde besluitvorming of voor procesoptimalisatie. Het opstarten van Business Analytics in je organisatie is niet altijd even makkelijk, het vereist een data driven mindset, expertise en systemen die ingericht zijn om data vast te leggen, data te analyseren en terug te koppelen aan de operatie. Dat eerste, de data driven mindset, dat is waar het veranderproces begint. Als je op deze manier begint na te denken, dan volgt daarna de infrastructuur om de data te verzamelen en te gebruiken. Beide worden onderdeel van je bedrijfsstrategie. Het gewenste effect in de operatie wordt merkbaar door dit veranderproces vast te houden. “Verander en groei” is het motto. 

 

 

Benefits van Business Analytics

Succes gaat gepaard met falen, struikelen, vallen en weer opstaan. Met Business Analytics is dat niet anders. De realiteit: je krijgt niet altijd de resultaten uit de data die je had verwacht. Dit kan een confrontatie zijn, vooral met jezelf. Dat is hét moment om te veranderen en een data driven mindset aan te nemen. Dit houdt in dat je begint na te denken over welke soorten gegevens op wat voor manier zouden kunnen ondersteunen bij beslissingen. Zo kun je de kloof tussen verwachting en realiteit kleiner maken. Ready? Nu de rest nog. Op sommige plekken in een organisatie wordt heel veel data opgeslagen. Alleen is er nog niet met een data driven mindset naar gekeken. Dit is die verborgen schat, dit is die kans om Business Analytics te laten werken voor je organisatie. Neem nu Human Resources, een afdeling met een schat aan gegevens, maar heel weinig techniek. Human Resource Management (HRM) is vooral gericht op de zachte kant van de business. De mens. De mens is voorspelbaar, tot op zekere hoogte. Hoe mooi is het als je de data uit jouw organisatie kunt inzetten en je meest waardevolle aspect, de mensen in de organisatie, kunt bedienen in hun functie. Het resultaat is dat je talent aan je kunt binden en verder ontwikkelen in een data gedreven omgeving.  

 

Drie belangrijke metrics binnen HR zijn: Het verzuimpercentage, in-, door- en uitstroomcijfers en het kennisniveau. Deze drie KPI’s zou je heel mooi op een HR-dashboard kunnen visualiseren. Als je dan twee secties hebt met een huidige staat en de verwachte waarde over een bepaalde periode, dan kun je dit als richtlijn gebruiken om je strategie, tactiek en operatie op te kunnen bouwen. Op deze manier kan de HR-professional én afdeling nog meer impact maken doordat je deze cijfers realtime inzichtelijk hebt. Het voordeel is daarnaast dat het je in staat stelt om nieuwe verbanden te ontdekken die mogelijk effect hebben op de organisatie. De kansen die hieruit voortkomen, kunnen dan positief bijdragen aan de groei van jouw organisatie. Dit is wat Business Analytics kan betekenen voor personen en voor de organisatie. 

 

 

Level Up met Business Analytics

Dit is slechts een voorbeeld van een van de vele contexten waarin je Business Analytics kunt toepassen. Business Analytics is complex, maar zeker de moeite waard om nu mee te beginnen. Wil jij ook gaan bouwen aan die voorsprong met Business Analytics? Ben je nieuwsgierig waar je Business Analytics nog meer kunt toepassen in je organisatie? Stuur ons dan direct een bericht, zodat we een afspraak kunnen maken. Dan kunnen we kijken op welke manier jouw data kan zorgen voor een next level in business!