Data Driven Business

Als je naar processen kijkt, kijk je ook naar de in- en output. In processen worden er besluiten genomen om het proces af te breken, om verder te gaan of om opnieuw op te starten. Deze besluiten komen voort uit gegevens. Gegevens, of beter gezegd data, veranderen gaandeweg het proces voor de gebruikers ervan. Sommige organisaties acteren op onderbuikgevoel dat wordt onderbouwd met cijfers. Beslissingen kunnen echter beter worden genomen als je eerst de data laat spreken en vervolgens het gevoel. Het gebruiken van de juiste data op het goede moment is een uitdaging voor veel organisaties. 

 

 

Data First Strategy

Bij deze strategie is het belangrijk om je dataverzameling op orde te hebben, aangezien je hier beslissingen op wilt gaan nemen. Dit zal niet van de ene op de andere dag geregeld zijn. Het belangrijkste is dat je helder hebt welke doelen je wilt bereiken en hoe de organisatie er op dit moment voor staat. De volgende stap is het inventariseren van de databronnen die waardevolle informatie kunnen opleveren. Daarna kun je jouw datamodel gaan inrichten zodat het jou en je organisatie gaat helpen verder te komen. 

 

Mooi voorbeeld van een datagedreven beslissing is de A/B-test. Stel je voor, je hebt een website en hier is een nieuwe landingspagina voor ingericht in het geel. De verwachting is dat geel het goed gaat doen. In de werkelijkheid blijkt dat de oude kleur blauw veel beter scoort. Nu zullen de meeste mensen denken: dat weet toch iedereen? Ja dat klopt, maar zijn de verrichte metingen ook kloppend? Is dit het enige wat er is veranderd aan de website of zijn er nog meer factoren die meespelen? Hier kan ons onderbuikgevoel goed bij helpen om deze gaten in te vullen. Tot op zekere hoogte. 

 

Bottomline is dat we als mens vaak denken dat we met de goede dingen bezig zijn, terwijl uit de data blijkt dat het helemaal niet zo is. Dit is meestal erg confronterend op het moment zelf, maar achteraf beter voor het resultaat. De Data First Strategy vergt veel flexibiliteit en verandervermogen van een organisatie. Daarnaast is het goed inrichten en interpreteren van de meetinstrumenten een absolute must. Dit is een geavanceerde manier van werken en een kunst in het digitale werkveld. Kleine veranderingen kunnen opgemerkt worden door de juiste data op het goede moment aan te leveren. Op deze manier kunnen we vele malen sneller reageren en hier een significant voordeel mee hebben, in tegenstelling tot bedrijven die dit niet toepassen. 

 

Data Driven Business: Efficiënt en effectief

Om efficiënt te zijn moet men eerst effectief zijn. Wil je ook effectief én efficiënt worden op basis van jouw bedrijfsdata en daarnaast je klanten optimaal bedienen? Snakeware maakt jouw organisatie klaar voor een datagedreven toekomst. Hierna kun je als organisatie met de goede dingen bezig zijn (effectief). Ook kun je gaan sturen, zodat de zaken die je doet ook nog eens goed gaan (efficiënt). Zien we je voor de volgende datagedreven stap bij ons? Stuur direct een bericht en we spreken elkaar snel!