Data Science maakt waarde zichtbaar

Als je als organisatie wilt groeien, dan moet je een aantal stappen zetten om een datagedreven organisatie te worden. Nu zie je waarschijnlijk alleen een oneindige datastroom en is het niet duidelijk wat je hiermee aan moet als organisatie. Dit is precies het moment waarop je kunt beginnen met het toepassen van Data Science. Door het toepassen van een dataonderzoek op je

informatiebronnen kun je de waarde hierin ontdekken om zo nog betere beslissingen te nemen dan je voor ogen had. Het onderzoek geeft vooral richting aan je datastrategie en hoe je deze nog beter kunt afstemmen richting de operatie. 

 

 

Big Data in small steps

Stap 1 - Zorg voor een goede, afgebakende onderzoeksvraag. Als je het echt goed wilt doen, maak hier dan deelvragen van om stuk voor stuk te beantwoorden. Divide & conquer is het codewoord. Op deze manier bouw je langzaam het antwoord op de hoofdvraag op en kun je op een gestructureerde manier het proces doorlopen. 

 

Stap 2 – Data verzamelen. Hiermee wordt bedoeld dat je direct bij de data kunt komen. Direct is dus zonder dat je iemand anders moet vragen, of dat dit in een versleutelde database zit en moet worden ontcijferd. Door naar stap 3. Zo niet, vraag nog eens rond in de organisatie wie je hiermee kan helpen. Het BI-team is meestal een goed startpunt.

 

Stap 3 – Verkennen. Deze fase van het onderzoek is belangrijk om te bepalen welke vervolgstappen er nodig zijn. Ook is het een beslispunt in het onderzoek. Door eerst te verkennen, kun je een goed beeld krijgen van de dataset en een plan maken om op de beste manier de waarde eraan te onttrekken. 

 

Stap 4 - Opschonen. Dit is het proces waarin alle rijen worden opgeschoond van onnodige en onjuiste data. Dit betreft het grootste gedeelte van het onderzoek. Als je dit goed doet, dan heb je daar profijt van in alle volgende stappen. Garbage in = garbage out. Je gaat op zoek naar alle uitschieters om die eruit te halen en de lege velden op te vullen met relevante data zodat de interpretatie soepeler verloopt. 

 

Stap 5 – Visualisatie. Hier wordt je werk eindelijk zichtbaar voor buitenstaanders. Het uit zich in mooie grafieken die het verhaal vertellen over wat er plaatsvindt in de dataset. Vooraf is het dus handig om te bedenken welk verhaal je erbij wilt vertellen om aan te sluiten bij je publiek. 

 

Stap 6 – Conclusie. Dit is het moment dat je de hoofdvraag kunt beantwoorden. Alle voorgaande stappen en de resultaten hiervan ondersteunen het antwoord. Op basis van de resultaten kunnen vervolgstappen worden voorgesteld om bijvoorbeeld de dataset te combineren, zodat er een voorspelling gedaan kan worden.  

 

 

Big Data de baas

Heb je hulp nodig om big data de baas te blijven of wil je dit op een andere manier aanpakken of uitbesteden? Dan is de Snakeware dienstverlening iets voor jou! We kunnen samen onderzoeken op welke manier we data science kunnen inzetten voor een beter bedrijfsresultaat. We kunnen met Data Science je organisatie naar een hoger niveau tillen. Voor welke stap in het onderzoek zien we je bij ons terug? Laat het ons direct weten via deze link!