Slim zoeken en vervangen van afbeeldingen en bestanden in meerdere artikelen tegelijk

Wanneer een afbeelding, die bij meerdere artikelen in gebruik is, vervangen moet worden, kun je alle artikelen op gaan zoeken en per stuk de afbeelding opnieuw invoegen of het linkje aanpassen. Dit is een tijdrovende klus en het kan sneller door dit anders aan te pakken. Je kunt het snelste via de bestandsbibliotheek het bestand opzoeken en het daar vervangen. Bij alle artikelen waar het bestand in gebruik is, zal het dan automatisch ook worden vervangen. We leggen je later uit hoe je dat aanpakt.

Maar allereerst dit: uiteraard heb jij natuurlijk de meest georganiseerde bestandsbibliotheek die er is en weet je alle documenten en afbeeldingen uit je website direct te vinden. Als dat niet zo is, geen probleem! Aan de hand van deze extra tip kun je alsnog je bestand snel vinden.

Bij elke browser heb je de mogelijkheid om het betreffende element te inspecteren. Ga daarvoor met je muis naar het bestand of linkje en klik daar op de rechtermuisknop. Kies voor de optie ‘Element controleren’ (in sommige browsers kan het ook ‘Element inspecteren’ heten). Daarmee wordt er een deelvenster geopend op je scherm, waar je de code kunt inspecteren. De plek van de desbetreffende afbeelding of het gelinkte bestand waar je op hebt geklikt is automatisch gehighlight in de code die zichtbaar wordt.

 

 

Element inspecteren bij een afbeelding

 

Element inspecteren bij een link naar een pdf

 

Zoals het duidelijkst in het tweede screenshot te zien is, is er bij elk bestand een rijtje met cijfers en de naam van het bestand te zien. Je kunt gaan zoeken op de naam van het bestand, maar deze hoeft niet altijd uniek te zijn. Het beste kun je zoeken op de cijfers die voor de bestandsnaam staan. Als je deze omdraait corresponderen ze met het ID van het bestand dat in de bestandsbibliotheek staat.

 

Als je het ID hebt genoteerd kun je het deelvenster weer sluiten door op F12 te drukken, of door op het kruisje rechtsboven te klikken (in beide screenshots met een pijltje aangegeven).

 

Door dit nummer op te zoeken in de bestandsbibliotheek (bij bovenstaand voorbeeld is dit dus 3735), wordt het bestand dat je wilt wijzigen gefilterd uit de bestandsbibliotheek.

 

 

In de zoekresultaten klik je op de ‘Wijzig’ optie om het bestand te kunnen bewerken en de eigenschappen ervan te bekijken.

 

Je kunt op de tab ‘Gebruik’ bekijken in welke artikelen dit bestand is ingevoegd als link of afbeelding.

 

Als dat overeenkomt met wat je verwacht en je wilt inderdaad van al die artikelen de afbeelding of het bestand waar naar gelinkt wordt wijzigen, dan kun je via de optie uploaden op tab ‘Voorbeeld’ een nieuwe versie van je bestand uploaden.