Wat is een canonical url en hoe pas ik deze toe?
De canonical tag is een “meta tag” waarmee je aan Google opgeeft wat de originele URL is van een pagina. Wanneer dezelfde informatie op meerdere URL’s beschikbaar is, dan is er sprake van duplicate content. Met de canonical url vertel je tegen Google welke url bij een zoekresultaat vertoond moet worden. Zodoende zorg je ervoor dat de verschillende identieke pagina’s waar bezoekers in je site op terecht komen meetellen als één URL in de zoekresultaten.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan een newsitem dat door een categorie toewijzing bijvoorbeeld op de volgende twee urls beschikbaar is: /nieuws/artikel1.html en /featured/artikel1.html.De canonical URL is in dit geval /nieuws/artikel1.html en deze ken je toe aan het artikel /featured/artikel1.html. Google zal nu alleen /nieuws/artikel1.html indexeren.
Wanneer je website een webshop heeft kun je canonicals vaak goed inzetten bij de filters van de producten. Een prijsfilter kan al voor heel veel duplicate urls zorgen. Bijvoorbeeld: /schoenen/?price_from=50&price_to=125 en /schoenen/?price_from=100&price_to=150. Het is vrijwel dezelfde pagina, maar met verschillende URL's.
Zoekmachines zullen alle SEO waarde concentreren op de URL die jij opgeeft als canonical. Dit wordt dan ook de URL zijn die in de zoekresultaten van de zoekmachine terug komt.
Tips bij het toepassen van canonicals
Gebruik als canonical url altijd het volledige url-pad beginnend me https gevolgd door je domeinnaam, bijvoorbeeld https://www.snakeware.nl/contact/) en nooit een relatieve url (beginnend met een slash, bijvoorbeeld /contact/).
Zorg ervoor dat de interne links op je website nooit naar een pagina verwijzen waar een andere canonical url ingesteld is. Plaats liever direct een link naar het paginapad waar de canonical url naar verwijst.
Gebruik alleen canonical url’s als de content op de pagina’s echt identiek is. Als er meerdere pagina's op hetzelfde zoekwoord geïndexeerd worden, overweeg dan om de pagina's samen te brengen of om toch meer verschillen in de pagina's op te nemen.
Een canonical url kan ook naar een andere website verwijzen. Zo kun je een artikel overnemen van een andere website (natuurlijk alleen als die website daar akkoord mee is), zonder dat Google dit als duplicate content ziet.
Deze professonials kunnen je hier verder mee helpen
Twijfel je of er bij jouw website ook canonicals zouden moeten worden toegepast? Of wil je gewoon eens dat er iemand met je meekijkt over wat er beter kan in jouw website, neem dan contact met deze professionals: