API-koppelingen zijn cruciaal voor data-uitwisseling

Neem contact op

API-koppelingen: Geen verspilling van kostbare tijd

Het is een veelgehoord woord: API. Maar het is een lastige term voor niet-techneuten. API-koppelingen en integratie zijn ontzettend belangrijk voor software toepassingen in organisaties. Eenvoudig gezegd: zonder API’s geen digitale data en informatiestroom. Wij leggen je graag uit wat een API-koppeling nu precies is. 

De betekenis van API

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Een API leggen we graag uit aan de hand van twee alledaagse objecten: een kraan en het waterleidingnetwerk. Als je wilt dat de kraan water laat stromen, dan moet deze aangesloten zijn op het waterleidingnetwerk. Als de buizen aangesloten zijn op de waterleiding en je zet de kraan aan, dan gaat het water stromen. De kraan communiceert dan met het waterleidingnetwerk en er wordt water uitgewisseld. Heel simpel gezegd is dat de betekenis van een API-koppeling: deze wisselt data uit tussen verschillende softwaresystemen.

Bekijk cases
illustr_api_koppelingen@2x

API-koppelingen en integratie op basis van diverse software en databronnen

Software is verkrijgbaar in vele soorten. Zoals je HR-systeem, ERP-systeem, CRM-systeem, planningsapplicatie, app voor urenregistratie, webshop, website et cetera. Stuk voor stuk software waar flink in wordt geïnvesteerd. Wel met een belangrijke uitdaging om de juiste en actuele data beschikbaar te krijgen in verschillende omgevingen. Dat doet de software niet voor jou. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van een koppeling, tegenwoordig bijna altijd een API of integratie. Een API-koppeling voorkomt dat kostbare tijd van mensen wordt verspild, nu data niet langer handmatig hoeft te worden overgezet.  Ook voorkomt het dat er fouten in de data kunnen sluipen. 

Brede toepassing van API-koppelingen

Voor al deze soorten systemen is er een softwarekoppeling of integratie mogelijk. De vraag is of je bestaande of toe te passen software al een API heeft of niet. Veel grote softwarepakketten hebben API’s die beschikbaar zijn voor iedereen, maar er zijn ook pakketten die geen API beschikbaar stellen of zelfs geen API hebben. Dan kunnen we een API voor je bouwen, wat het wellicht wat complexer maakt, maar zeker niet onmogelijk! Als de API’s voor beide systemen er zijn, dan moeten we alleen nog een API-koppeling bouwen en integreren in het proces. 
 

Een API-koppeling maken

Zoals benoemd hebben sommige softwarepakketten geen API, dus moet je een API bouwen. Dat is geen eenvoudige opdracht die je even snel doet. Een API bouwen valt onder de noemer ‘specialisme’. Naast het feit dat de API moet doen wat je ervan vraagt (communiceren met andere systemen zonder dat er mensenwerk aan te pas komt), is er nog een heel belangrijke vereiste: de API moet goed beveiligd zijn. Via de API verloopt alle communicatie (data dus) in- en uit het systeem. Is zo’n API niet goed beveiligd, dan loopt jouw data risico’s. De juiste opzet – ook wel architectuur van een API genoemd – met alle beveiliging, bewaking en borging van continuïteit, vereist dat specialisten deze bedenken, beschrijven, bouwen en borgen. Dat is precies wat de software developers van Snakeware al vele tientallen jaren doen. Intern noemen we deze groep van experts ook wel de API-factory.  

 

Wil je een API-koppeling maken?

Begin dan altijd bij het inventariseren van het ‘waarom’: waarom moet er gekoppeld worden? Wat zijn de voordelen? Scheelt het mensenwerk als de koppeling er is? Daarna kun je het applicatielandschapgaan schetsen, zo kun je zien wat er op dit moment gekoppeld is en hoe dat idealiter zou moeten verlopen. Als je dat goed in kaart hebt, kun je het best op zoek gaan naar een ontwikkelaar met een specialisme in API-koppelingen bouwen. Zij zullen jou helpen de juiste keuzes te maken, ook voor de toekomst.

 

Op zoek naar een API-koppeling?

Zonder verstand van de kern van software kun je niet zomaar een API-koppeling bouwen. De softwareontwikkelaars en experts van Snakeware duiken graag in jouw systemen om te kijken wat er gekoppeld kan worden d.m.v. een API-koppeling om zo data veilig, snel, zonder kostbare menselijke handelingen en kansen door jouw systemen te laten stromen. Wij maken sinds 1995 software, (API)-koppelingen en integraties en bouwen met onze opdrachtgevers aan duurzame relaties.    

Heb je onafhankelijk advies nodig of wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden! Spreken we je snel?