Snakeware staat voor toegankelijkheid voor iedereen!

Sinds jaar en dag staan wij met ons bedrijf Snakeware voor gebruiksvriendelijke websites en online producties op basis van complexe databronnen. Door het integreren van die vele databronnen, softwareoplossingen en de groei van verschijningsvormen op de verschillende devices is het echt toegankelijk maken van websites uitdagend te noemen. Toegankelijkheid is echter meer dan alleen vorm en techniek: het gaat namelijk ook over content. Wanneer je echt een inclusieve en toegankelijke website wenst dan zijn de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) en het toepassen van deze richtlijnen heel belangrijk voor de toegankelijkheid, maar zeker ook de performance en vindbaarheid van je website. 

Waarom toegankelijkheid?

Het internet is voor ons allemaal, daarom is het van belang dat iedereen dit kan gebruiken. Dit houdt in dat ook mensen met een beperking, denk aan kleurenblinden, slechtzienden, laaggeletterden en/of mensen met een motorische beperking, kunnen worden voorzien in hun wensen en behoeften. Om deze wensen en behoeften op de juiste manier in te vullen zijn er belangrijke guidelines opgesteld die de toegankelijkheid borgen, waardoor het voor iedereen bereikbaar en begrijpelijk is. Deze guidelines zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) en worden geregeld geüpdatet waardoor de toegankelijkheid voor iedereen voortdurend wordt verbeterd.

Wat is WCAG?

WCAG is opgedeeld in drie niveaus (Niveau A, AA en AAA), vier principes (bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust) en 78 succescriteria. Deze principes en criteria zijn nodig om toegankelijkheid te creëren. Om aan de toegankelijkheid te voldoen moet deze minimaal voldoende scoren op WCAG-niveau A en AA.

Hoe kunnen wij helpen?

Vanuit Snakeware kunnen wij een helpende hand bieden om toegankelijkheid te creëren en te behouden. Dit doen wij door het kritisch doorlopen van de website en/of online productie op basis van de richtlijnen. Zo kunnen wij de toegankelijkheid meten en een advies geven hoe deze toegankelijkheid kan worden verbeterd of geborgd. Door deze kritische beoordeling stellen wij een adviesrapport op met alle in- en outs die naar voren zijn gekomen en kunnen wij helpen deze ‘pains’ om te zetten in ‘gains’, waardoor de toegankelijkheid wordt verbeterd.

Wat levert het op?

Naast dat dit adviesrapport de toegankelijkheid op jouw website enorm vergroot, heeft het nog een groot voordeel: doordat de toegankelijkheid verbetert, wordt de vindbaarheid ook hoger. Zoekmachines zijn namelijk zo ingesteld dat zij zich hierop focussen. Dit voordeel kan leiden tot meer bezoekers en meer conversie! Kortom, een enorme win-win situatie.

 

Tip: wanneer wij jaarlijks de WCAG meten, weet je zeker dat jouw website en/of online productie up-to-date is en blijft. Wie wil dat nou niet? Zo ben en blijf je altijd toegankelijk!

 

Heeft dit jouw interesse gewekt of wil je meer weten over de WCAG-richtlijnen en hoe deze te hanteren, neem dan contact op met ons. Een van onze specialisten helpt je graag verder op weg naar toegankelijkheid voor iedereen!