Een Pacman van zonnepanelen op dak Snakeware

Zonnepanelen op een dak van een bedrijfspand zijn niet zo bijzonder. Anders wordt het als dat dak een nogal afwijkende vorm heeft. Rond bijvoorbeeld, zoals dat van Snakeware in Sneek.

Internetbedrijf Snakeware zit in wat je op zijn zachts gezegd een karakteristiek pand in de binnenstad van Sneek kunt noemen. Het bedrijf betrok in 2012 de voormalige gashouder van de stad, een grote ronde kolos van staal die in het verleden verantwoordelijk was voor de gasdistributie. De verbouwing destijds maakte het gebouw al behoorlijk duurzaam. , "We waren toen al van het gas af’’, vertelt Ate van der Meer, commercieel directeur en een van de eigenaren. "Vorig jaar hebben we het gebouw nog eens na laten lopen en bleek het al een A++-label te hebben.’’

 

Op dat punt zit het dus wel goed. Maar er miste voor de eigenaren van Snakeware nog één ding: zonnepanelen. Alleen bleek die wens een stuk moeilijker te vervullen dan gedacht. "De slagroom op de taart kwam maar niet. Omdat er niemand was die het kon of wilde doen."

 

Bijna vijf jaar duurde de zoektocht van Snakeware. Totdat Koninklijke Damstra Installaties uit Driezum na een kijkje ter plaatse het project wel aandurfde. "We doen wel vaker maatwerk", zegt projectleider duurzame energie Pieter Harm Sipma. "Dat is ook wel mooi om te doen."

 

Het was de energie die Van der Meer zocht. "Ik voelde wel eenzelfde soort dna van inventiviteit en daadkracht. Als we op die manier samenwerken, dan komen we er wel uit."

 

Om de panelen op het ronde dak, dat ook nog eens een beetje schuin afloopt, te bevestigen had Sipma die inventiviteit wel nodig. "Op de meeste platte daken leggen we de panelen vast met extra balast. Dat zorgt ervoor dat ze naar beneden gedrukt worden en bij harde wind niet alles meetrekken. Maar dat kon hier niet. Het staal op het dak is wel 5 millimeter dik maar konden we niet zo zwaar belasten.’’

 

Bij Damstra bedachten ze een alternatief met een zwevende constructie. De panelen liggen op een raamwerk dat met bouten direct op de constructie onder het dak is bevestigd. "We hebben 88 ankers in het dak gezet", legt Sipma uit. "Waarvoor we elke keer door het staal moesten boren."

 

Dat zorgde weer voor een extra complicatie. De stalen bouten zouden zorgen voor een koude brug met alle gevolgen van dien voor binnenin. "Uiteindelijk hebben we dat opgelost door wel stalen buiten te gebruiken maar daar kunststof tussen te zetten."

 

Op het dak komen in totaal 69 panelen te liggen. Eind volgende week is het werk naar verwachting klaar. Snakeware kan dan voor ongeveer de helft van zijn energiebehoefte zelfvoorzienend zijn. "En dat scheelt aanzienlijk in onze footprint", zegt Van der Meer. "Daar hebben we het ook voor gedaan. We wilden nog graag dat extra stukje."

 

Het ronde dak heeft overigens niet alleen maar nadelen. Er zijn ook voordelen, bijvoorbeeld voor de oriëntatie van de panelen, die als blaadjes aan een bloem gelegd zijn. "Normaliter leg je ze vooral op zuid", zegt Sipma. "Maar daardoor heb je vooral op het midden van de dag een hoge opbrengst. Hier konden we ze veel meer kanten op leggen waardoor je langer op kan blijven wekken."

 

En esthetisch lijkt het ook allemaal net wat beter dan een standaard vlak panelen op een dak. Van der Meer: "Van bovenaf lijkt het een beetje op Pacman, met dat happertje. Ik ben wel benieuwd hoe dat er straks op Google Maps uit gaat zien.’’

 

Artikel afkomstig van de Leeuwarder Courant