De impact van Augmented Reality

arjen_de_jong_01
Arjen de Jong

Augmented Reality is het tonen van een overlay over de werkelijkheid. In het verleden werd het voornamelijk gebruikt voor tv- of cameratoepassingen. Met de toename van de rekenkracht van mobiele apparaten en de introductie van games als Pokémon Go of Ingress, heeft Augmented Reality de massa bereikt.

 

concrete toepassingen.

Dat klinkt allemaal hartstikke tof, maar welke concrete toepassingen zijn er en wat zijn de voordelen voor de consument of ondernemer? Consumenten willen steeds vaker unieke producten. Met de Hololens kunnen retailers en fabrikanten hierop inspelen. De Hololens is een bril ontwikkeld door Microsoft die het mogelijk maakt om Augmented Reality in optimale vorm te beleven. De Hololens maakt gebruik van een aantal camera’s om de omgeving in kaart te brengen. Deze omgeving wordt gebruikt om hologrammen op te fixeren. Na fixatie is het mogelijk om de 3D modellen vanuit verschillende hoeken te bekijken door er simpelweg om heen te lopen.

 

Batavus bryte.

Onlangs lanceerde Snakeware samen met Batavus het nieuwste model fiets met behulp van de Hololens. Met de Hololens is het mogelijk om de Batavus Bryte te bekijken. De fiets wordt ingeladen op de Hololens met behulp van het Snakeware CMS, waarna de Hololens het 3D model toont. De drager kan vervolgens met de Hololens de fiets vanuit elke hoek bekijken, simpelweg door om de fiets heen te lopen.

 

In de toekomst moet het mogelijk zijn om bij de lokale fietsenmaker een fiets op maat samen te stellen en deze in elke stap van het proces in 3D te bekijken.

Dit maakt het product voor de consument concreter en zorgt er daarnaast voor dat retailers het volledige assortiment op aanvraag van de consument kunnen tonen. Een kleinere voorraad zorgt voor een kostenbesparing voor de retailer, zonder de keuzemogelijkheden voor de consument aan te tasten.

 

prototyping.

Daarnaast maakt de Hololens en de door Snakeware gerealiseerde invoegtoepassing het mogelijk om nog sneller en goedkoper te prototypen. De modellen kunnen eerst worden bekeken met de Hololens, waarna deze bijvoorbeeld geprint kunnen worden met een 3D printer. Door voor het printen het model nog een keer te bekijken met de Hololens, kunnen fouten worden gedetecteerd die anders over het hoofd kunnen worden gezien. Dit zorgt voor een grote kostenbesparing en een efficiënter proces.